Sizlere bir kaç adımda bel fıtığı, boyun fıtığı, bel kayması ve ameliyat sonrası sıklıkla rastlanan sorunlarına kısa soru cevap hazırladım. Merak ettiğiniz soruların detaylı açıklamasına, cevapların içerisindeki linkler sayesinde ulaşmanız mümkün.
Sizlere bir kaç adımda bel fıtığı, boyun fıtığı, bel kayması ve ameliyat sonrası sıklıkla rastlanan sorunlarına kısa soru cevap hazırladım. Merak ettiğiniz soruların detaylı açıklamasına, cevapların içerisindeki linkler sayesinde ulaşmanız mümkün.
Omur adı verilen bel kemiği arasındaki disk(yastık) in içinin kapsül (kılıfın) dışına çıkıp omurilik adı verilen sinir dokusunun ezilmesidir.
Hayır. Her türlüsünün tedavisi vardır.
Öncelikle yanlış teşhis sonra da yanlış planlanmış tedaviyle olunuyor.
Tüm tedavi seçeneklerini bilen ve uygulayabilen doktora gitmeniz en doğrusudur.
Hayır. %4 oranında bel fıtığıdır.
Kesinlikle var. Bel fıtığı %100 tedavisi olan bir hastalıktır.
Hayır. Patlamamış bel fıtığında %2, patlamış bel fıtığında %25 oranında ameliyat ihtimali vardır.
“Ameliyat son çare” ifadesi eski yıllarda, yani incelemenin ilkel olduğu ameliyat mikroskobu ve biyomekanik bilginin olmadığı yıllar için doğruydu. Bugün bu ifade tam anlamıyla ilkel ve komiktir. O zaman bu kadar teknoloji neden ve kimin için bulunmuştur?
Artık gelişmiş teknolojiyle şu cümle esastır:”Doğru zamanda doğru metotla ameliyat”. Tabi ki gecikmeden, yani sinir ezilmesine fırsat vermeden.
Her hastaya aynı ameliyat modeli olmaz. Çok çeşitleri var. Hastaya ve hastalığa göre karar verilir.
Hastanın hatta üç dört tane hastanın tavsiyesi tüm diğer yöntemlerden çok daha güvenilirdir.
Boyun omurları arasında ki disk (yastık) in kapsül (kılıf) ün yırtılarak omuriliği ezmesi veya ezme tehlikesidir.
Omurilik ezilirse evet.
Omurilik ezilmezse hayır.
Omurilik ezilmiyorsa evet.
Omurilik ezilmiyorsa, evet.
Evet % 60.
Boyun kaslarınız zayıfsa evet. Boyun kaslarınız sağlamsa hiç önemli değil.
Omuriliği ezen fıtıklar ve ezme tehlikesi çok yüksek olan fıtıklar.
Ameliyat “son çare” ifadesi eski yıllarda yani incelemenin ilkel olduğu ameliyat mikroskobu ve biyomekanik bilginin olmadığı yıllar için doğruydu. Bugün bu ifade tam anlamıyla ilkel ve komiktir.
O zaman bu kadar teknoloji neden ve kimin için bulunmuştur?
Artık gelişmiş teknolojiyle şu cümle esastır:”Doğru zamanda doğru metotla ameliyat”. Tabi ki gecikmeden, yani sinir ezilmesine fırsat vermeden.
Mikroskopla, kafesle, fiksatörle, yapay disk protezi ve laser ile. Her teknik her hastaya uygulanılmaz. Hasta ve hastalığın tipine göre cerrah karar verir.
Omurların birbiri üzerinde kayması. İki türlüdür :İnstabilite (sırt üzeri yatınca düzelebilen bel kayması) tipinde bel kayması. Düzelemeyen bel kaymaları
Hayır, 5 kişiden yalnızca 1 kişi için ameliyat gereklidir.
Hayır çalışabilirsiniz, tabi ki uygun inceleme ve tanıdan sonra.
Hayır spor yapabilirsiniz, tabi ki uygun inceleme ve tanıdan sonra.
Evet, mümkün.
Bel kaymalarının beş hastadan birisine ameliyat gerekir.
Çok azına vida gerekmez. Genellikle vida gereklidir. Gerekli olup da vida kullanılmaz ise hasta yarar değil zarar görür.
Omuriliğiniz ezilirse yenisini yapamıyoruz. Sonradan isteseniz de sizi iyileştiremiyoruz. Hayatınız boyunca bu izi taşırsınız.
İlerleyebilir.
Evet.
Tabi ki.
Evet, çünkü artık sizi yaşarken planlıyoruz, sizi yatarken planlamıyoruz. Artık nüks yani tekrar fıtık oluşmasını durdurduk (L5-S1 hariç).
Ameliyatın sonra ertesi gün dışarı çıkmanız için izin verilir.
Ameliyat sonrası ortalama 20.ci gün futbol oynamaya izni verilir. (Sadece L5-S1 için bu süre iki katıdır).
Ameliyat sonrası ortalama 10 gün sonra koşu yapılabilir.
Ameliyat sonrası korse gerekli değildir.
Ameliyat sonrası istirahat gerekmez.
Yaklaşık bir ay sonra (L5-S1 seviyesi için 3 ay sonra) ağırlık çalışması yapılabilir.
Ameliyattan sonra egzersiz kesinlikle gerekli. Çünkü biyomekanik yapı zayıftır bu kişilerde. Biyomekanik yapının zayıf olması; omurganız, kaslarınız tarafından korunamıyor olmasıyla ilişkilendirilir. Bu yüzden egzersiz mutlaka yapmalısınız. Size mümkün olduğunca basite indirgeyerek programı veririz. Ama bizi dinleyerek gelecekte de mükemmel bir omurgaya sahip olmanız sizin de elinizdedir.
Ameliyat sonrası yüzme kesinlikle faydalıdır. Yüzme sporu vücuda en yararlı ve etkili gelen spordur. Fakat verilen egzersizi sadece yüz diyerek hastaya topu atmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü omurga için faydalı olan yüzme sırt üstüdür. Ben İstanbul boğazını iki defa yüzerek geçtim. Fakat her türlü stili rahatlıkla başarmama rağmen sırt üzeri benim bile çok zorlandığım şekildir. Bunu hastaların başarması çok zordur. Ayrıca doktorların yüz diyebilmesi için ülkemizde her mahalle sonunda yüzme havuzu var mı diyede düşünmeleri gerekir. Hasta yatağında basit egzersizlerini yapar ve bu egzersizlere ek olarak yüzme de eklenirse vücut açısından oldukça başarı kat etmiş oluruz. Bu durumu özetlemek gerekirse güzel bir yemek üzerine yenilen pastaya gibi düşünelim.
Bakınız ne sporu yaparsanız yapın her kasın ayrı egzersizi vardır. O egzersiz yapılmadıkça kasınız zayıf kalır. Ve zayıf olan kasın koruyamadığı bölge hastalığa yakalanır. Ne kadar profesyonel olursanız olun omurga egzersizlerinizi hatta normal insandan çok daha fazla sayıda yapmalısınız. Doktorunuz da bu sayıları, metotları bilmeli ve size özenle anlatmalı, öğretmelidir. Zaten omurga ameliyatlarında kontrol benim için egzersizlerimi doğru yapıyor mu ?